Šafran - zlatni začin iz Irana koji je koristan po vaše zdravlje

ŠAFRAN


Šafran je neobičan začin koji se često naziva i zlatnim začinom. Ovaj začin je specifičan ne samo po svojoj boji, već i zdravstvenim prednostima.


Šafran (na engleskom Saffron) je začin  koji potiče od biljke Crocus sativus. Podsećajući na svoju žut-crvenkastu boju i visoku cenu, šafran se često naziva i zlatnim začinom. Šafran se koristi kao začin u hrani i kao sredstvo za bojanje više od 4 milenijuma. Danas preko 90% svetske ponude šafrana potiče iz Irana.

Crocus Crocus sativus sastoji se od niti nalik na grimizne strukture poznate kao stigme. Stigme se sakupljaju i suše, što rezultira začinom šafrana.

Šafran sadrži različita hemijska jedinjenja koja mu daju specifičan ukus, boju i koristi po zdravlje.

Zdravstvene beneficije šafrana

Drevne kulture širom sveta neguju šafran vekovima i uzgajaju ga iz različitih razloga, uključujući potrebu kao kulinarski začin, pomoć u varenju i afrodizijak koji povećava raspoloženje.

Šafran se proizvodi iz cveta Crocus sativus-a, na isti nači kao što je i od davnina ... ručno. Stigme (unutrašnji deo cveta koji hvata polen) moraju se pažljivo odabrati i osušiti jer mašine nisu dovoljno osetljive. Uz to je potrebno 150 Crocus sativus cvetova da bi se proizveo samo jednan gram začina šafrana. Ovo je šafranu zaslužilo poziciju i titulu najskupljeg začina na svetu - sa dobrim razlogom!

Osim što je ukusan i dragocen sastojak, šafran ima i nekoliko iznenađujućih zdravstvenih koristi. Razmotrimo sledeće načine:

Štiti protiv karcinoma

Šafran sadrži tamno narandžasti, u vodi rastvorljivi karoten po imenu krocin, koji je odgovoran za veći deo šafranove zlatne boje. Otkriveno je da krocin izaziva apoptozu, odnosno programiranu ćelijsku smrt u velikom broju različitih tipova ćelija raka kod čoveka (leukemije, karcinoma jajnika, adenokarcinoma debelog creva i sarkoma mekog tkiva).

Istraživači iz Španije koji su proučavali ekstrakt šafrana otkrili su da šafran i njegove aktivne komponente pokazuju sposobnost inhibiranja ljudskih malignih ćelija. Začin ne samo da inhibira ćelije koje su postale kancerogene, već nema takav efekat na normalne ćelije i zapravo stimuliše njihovo stvaranje kao   i sazrevanje limfocita (imuneih ćelija koje pomažu u uništavanju ćelija raka).

Poboljšava raspoloženje i reguliše depresiju

Više istraživačkih studija sugeriše da šafran može podržati zdrav nivo serotonina u mozgu, neurotransmitera koji doprinosi osećaju sreće i blagostanja. Šafran je visok u karotenoidima i vitaminima grupe B koji pomažu u povećanju nivoa serotonina i drugih hemikalija u mozgu koji su povezani sa depresijom.

U stvari, metaanaliza pet studija pokazala je da je ekstrakt šafrana jednako efikasan kao i lekovi protiv depresije u lečenju ljudi koji pate od depresije. Druga studija je otkrila da je šafran efikasan kao i fluoksetin u smanjenju blage do umerene depresije.Smanjenje apetita i telesne mase

Kada se koristi kao pomoć u mršavljenju, dodaci šafrana se smanjuju apetit i želju za jelom. Neki zagovornici predlažu da šafran povećava nivo serotonina u mozgu i zauzvrat, pomaže u sprečavanju kompulzivnog prejedanja povezanog sa povećanjem telesne mase.

Ekstrakt šafrana pokazuje dejstvo kao sredstvo za kontrolu kompulzivne ishrane što je pokazalo malo istraživanje 2010. godine. Za ovu studiju, zdrave žene koje su imale blagu težinu uzimale su dodatak šafrana ili placebo svakog dana tokom osam nedelja.

Unos kalorija nije bio ograničen. Rezultati studije pokazali su da su članovi grupe šafrana doživeli znatno veće smanjenje grickalica i značajno veće smanjenje telesne mase u odnosu na članove placebo grupe. Autori studije primećuju da bi navodno efekti povećanja raspoloženja šafrana mogli doprineti smanjenju učestalosti grickanja.

Poboljšava učenje i memoriju

Šafran takođe ima blagotvoran uticaj na učenje, koncentraciju, pamćenje i čuva od mentalnog oštećenja povezanog sa godinama. Nedavno istraživanje na ovu temu je otkrilo da je šafran poboljšao kognitivne funkcije kod učesnika sa blagom do umerenom Alzheimerovom bolešću.