Neprijatan zadah - kako da ga se rešite na prirodan način?

PRIRODNIM PUTEM DO PRIJATNOG ZADAHA


Kako da se rešite lošeg zadaha prirodnim putem? Kako neprijatan zadah utiče na samopouzdanje osobe i njeno okruženje?


Neprijatan zadah iz usta, u medicini poznat kao halitoza je veoma neugodna pojava. Velika zastupljenost na žalost ga čini jednim od glavnih higijenskih ali i zdravstvenih problema.  Svaki treći čovek ima problem lošeg zadaha.

Zadah nije problem samo one osobe koja ga ima već i celokupnog njenog okruženja. Ovaj problem je najčešće posledica nedovoljne higijene i nezdravih navika u ishrani. On drastično utiče na kvalitet života onog ko ima taj problem. Smatra se da negativno utiče na radne sposobnosti, ljubavne odnose, društvenu socijalizaciju kao i na samopouzdanje i samopoštovanje osobe. Iako može da stvoriti izvesnu neprijatnost pa i zabrinutost, istina je da se možemo relativno lako osloboditi  neprijatnog zadaha.

Uzroci neprijatnog zadaha

Loš zadah javlja se kao posledica niza različitih uzroka. Razlozi lošeg zadaha uglavnom su oralne ili digestivne prirode. Stomatolozi  će najbolje proceniti stanje u kome se nalazi vaša usna duplja i otkriti šta izaziva loš zadah. Jedan od najčešćih razloga je upravo hrana koju konzumiramo u kombinaciji sa nedovoljnom oralnom higijenom – higijenom usta i zuba.

Jutarnji zadah  

Razlozi za loš zadah mogu biti i krajnje benigni poput jutarnjeg lošeg zadaha. On  je stanje koje je donekle i normalno jer noću pljuvačne žlezde ne luče dovoljno pljuvačke koja između ostalog služi i za prirodno ispiranje usta. Pojava neprijatnog zadaha se odmah po buđenju eliminiše adekvatnom higijenom usta.

Hrana

Hrana je najčešći razlog zbog kog nepušači imaju nepijatan zadah. Upražnjavanje nezdravih životnih navika, poput korišćenja velike količine alkohola, cigareta, slatkiša i hrane životinjskog porekla su uzroci nastanka ovog problema.

Postoje i namirnice poput crnog i belog luka, koje same po sebi izazivaju loš zadah. Neke dijete i specifični režimi ishrane koje se zasnivaju na smanjenom unosu ugljenih hidrata takođe mogu izazvatu halitozu. To je zbog raspada masti koja proizvode hemikalije nazvane ketone, koji imaju jak miris.

Loša oralna higijena

Neredovna oralna higijena je jedan od osnovnih uzroka pojave lošeg zadaha. Posle obroka u ustima mogu da se nađu ostaci hrane, koji se zadržavaju na jeziku, između zuba, na unutrašnjosti obraza. Hrana u ustima usred temperature tela, pljuvačke i bakterija biva izložena raspadanju što dovodi do pojave neprijatnog zadah.

Neredovno pranje zuba znači i to da se dentalni plak nakuplja na zubima, što može dovesti do iritacije desni, gingivitisa, pa i paradontopatije. Proteze koje se ne čiste redovno ili pravilno mogu takođe da sadrže bakterije koje izazivaju halitozu.

Pušenje

Specifičan miris duvana može izazivati neprijatan zadah. Nikotin takođe povećava rizik od bolesti desni, što takođe može biti uzrok lošeg zadaha.

Suva usta

Bilo da je reč o prirodno suvim ustima ili zbog neke specifične bolesti, mogu imati neprijatan zadah. Reč je o tome da pljuvačka čisti usnu duplju, a kada je nema dovoljno mogu se nakupiti mirisi.

Lekovi

Neki lekovi mogu umanjiti lučenje pljuvačke i izazvati neprijatan zadah. Određeni lekovi pak mogu proizvoditi mirise dok se razgrađuju u organizmu i ispuštati hemikalije u dah. Takvi su, primera radi, nitrati koji se koriste za lečenje angine i neki lekovi za smirenje. Preterana upotreba vitaminskih suplemenata može stvoriti neprijatan zadah.

Bolesti

Razna oboljenja kao što je paradentopatija, giht, gorušica, odnosno povećano lučenje želudačne kiseline, heliko bakterija u želucu, refluks želuca,  hronične infekcije grla, sinusa ili pluća ali i neka ozbiljnija stanja poput kancera, oboljenja jetre ili želuca takođe mogu da budu uzrok neprijatnog zadaha. Zatim, halitoza može biti uzrokovana i opštim stanjem organizma u slučajevima dehidratacije, zatim određenih virusnih oboljenja koja su praćena povraćanjem, dijarejom.

Kako se možete osloboditi neprijatnog zadaha prirodnim putem

Jednostavni kućni lekovi i promena načina života, kao što su prestanak pušenja i poboljšana oralna higijena, često mogu da uklone problem.

Oralna higijena

Još jedan način da održite dah svežim je da mućkate vodu u ustima 30 sekundi. Čistite zube najmanje dva puta dnevno, najbolje nakon svakog obroka. Važno je da menjate četkicu za zube na 2 ili 3 meseca. Pronađite pastu koja je najbolja u rešavanju problema sa desnima i koja sprečava propadanje zuba. Nabavite i tečnost za ispiranje usta, ali vodite računa da bude bez alkohola kako ne bi štetilo desnima.

Koristite zubni konac najmanje dvaput dnevno. On je najefiksanije sredstvo za uklanjanje onih sitnih komadića hrane koji umeju da se zaglave između zuba. Ukoliko nosite protezu, trudite se da ona uvek bude čista. Bilo da je reč o protezi, mostu ili navlakama za zube, svakodnevno ih održavajte.

Čišćenje sprečava da se bakterije prekomerno razmnožavaju u ustima i uzrokuju karijes i paradontalne bolesti. Pored zuba ne zaboravite da održavate higijenu jezika. Bakterije, hrana i mrtve ćelije posebno se mogu zadržati na jeziku.

Pregledajte svoj jezik u ogledalu. Ako je lep i ružičast, ne morate brinuti, vaš zadah je sasvim u redu. Ukoliko primetite da je žut ili beo, potrebno vam je dobro čišćenje jezika kako biste se oslobodili lošeg zadaha.

Jezik možete čistiti plastičnim vlaknima ili specijalnim naborima na poleđini četkice za zube. Nabori svakako predstavljaju bolju opciju, jer plitki plastičnji reljef omogućava efikasnije mehaničko uklanjanje naslaga na jeziku, za razliku od četkanja, koje bi moglo da prouzrokuje dublje zavlačenje bakterija u nabore jezika.

Vodite računa o ishrani

Izbegavajte luk, beli luk i začinjenu hranu. Smanjite konzumiranje kafe, alkohola i slatkiša. Jedite hranu bogatu vlaknima i lisnato povrće kao što je celer jer je on prirodni čistač usne duplje. Kako bi neutralisali loš zadah u vašoj ishrani se moraju naći avokado, mirođija, pepermint ili krastavac.

Žvakaće gume i bombone su jedni od saveznika ka svežem dahu, ali vodite računa da izaberete one sa ksilitolom, dok one sa šećerom zaboravite koliko god da su ukusne.

Podstaknite lučenje pljuvačke

Žvakanje žvakaće gume ili sisanje slatkog, po mogućnosti bez šećera deluje podsticajno na stvaranje pljuvačke. Izbegavajte alkohol i duvan, jer dehidriraju usta.

BioImunitet kapi za imunitet

Korišćenje prirodnih sredstava

Kombinacija limuna i soda-bikarbone

Izuzetno dobro sredstvo za ispiranje usta posle obilnih obroka. Limun i soda-bikarbona neutrališu neprijatan zadah kao uzrok konzumiranja mnogih namirnica uključujući i beli i crni luk. Ova kombinacija bogata je vitaminom C i aromatičnim mirisom iz limuna a soda-bikarbona kao antiseptik neutrališe mirise i uništava bakterije.

Sa njom takođe možete prati jezik i tako se osloboditi naslaga hrane. Ova kombinacija je dobra i za utrljavanje u bolne i oštećene desni. Medicinsku soda-bikarbonu u kombinaciji sa limunom možete piti i neutralisaće loš zadah iz želuca.

Đumbir, listovi mente – pitome nane i listovi žalfije

Listove žalfije, nane i sirovi đumbir možete grickati i tako se osloboditi lošeg zadaha a ujedno ćete pružiti odličan tretman vašim desnima. Možete ih piti kao čaj pojedinačno ili u kombinaciji. Đumbir, nana i žalfija su moćni prirodni antiseptici i antibakterici a pored toga bogati su i etarskim mirisnim uljima.

Žalfija je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Čaj od žalfije koristi se za piće ali i za ispiranje usne duplje. Uništava bakterije koje su najčešći uzročnik zapaljenskih procesa u usnoj duplji. Žalfija uspešno leči afte i čireve, oboljenja desni i druge upalne procese u ustima.

Zeleni čaj je odličan antiseptik

Sadrži veliku količinu polifenola i uništava bakterije. Osvežava dah i smanjuje količinu sumpornih jedinjenja u ustima. U kombinaciji sa limunom nezaobilazan je faktor u borbi protiv neprijatnog zadaha

Biljne tečnosti za ispiranje usta

Pozitivne efekte donosi i nekoliko šoljica čaja korijandera dnevno, kao i tinktura anisa razmućena u vodi.