Kako da brzo nadoknadite nedostatak vitamina D?

NEDOSTATAK VITAMINA D


Ako otkrijete nedostatak vitamina D, postoje načini da povećate nivo vitamina D kako biste sprečili potencijalno dugoročno oštećenje organizma.


Nedostatak vitamina D

Ljubitelji sunca, radujte se - vitamin koji se prirodno stvara izlaganjem suncu ključan je za vaše zdravlje. Vitamin D igra značajnu ulogu u održavanju kostiju, funkcije mišića i imunološkog sistema.


Vitamin D3 i vitamin D2 su dva različita oblika koji čine vaše ukupne potrebe za vitaminom D. Povećavanje unosa vitamina D3 efikasnije je od vitamina D2 za povećanje ukupnog nivoa vitamina D u krvi.


Nedostatak vitamina D3


Odrasli od 50 do 70 godina starosti treba da dobiju 600 IU vitamina D3 svakog dana ili 800 IJ, ako imate 70 godina ili ste stariji. Nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka hranljivih materija u svetu. Znakovi manjka vitamina D uključuju slabost mišića, bol u kostima i na kraju porast stope loma kostiju ako se ne leči.


Snažan nedostatak vitamina D mogao bi da izazove rahitis, bolest omekšavanja kostiju. Pored toga, može postojati povezanost između smanjenog nivoa vitamina D i promene raspoloženja.


Mleko je dobar izvor vitamina D jer je obogaćeno i, što ne treba da ne iznenađuje, postoji veza između deficita vitamina D i alergije na mleko ili netolerancije na laktozu. Uz to, zato što su različite vrste morskih plodova bogati izvori vitamina D, vegetarijanci ili vegani mogu imati nizak nivo vitamina D.


Pokazano je da postoji veza između niskog nivoa vitamina D i rizika od raka, uključujući kolorektalni, dojki, prostate i pankreasa.


Najbolji izvor vitamina D: Sunce   


Najbrži način za povećanje nivoa vitamina D je izlaganje kože prirodnoj sunčevoj svetlosti. Vitamin D3 je komponenta vitamina D koju vaša koža proizvodi u kombinaciji sa sunčanim zracima. Kada je u pitanju nedostatak vitamina D, samo 15 minuta izlaganja suncu može da proizvede 10.000 do 25.000 IU vitamina D. Koliko vremena vam treba na suncu, zavisi od doba dana, sezone, gde se nalazite i koja je vaša boja kože. Ne brinite o tome da ćete dobiti previše vitamina D od sunčeve svetlosti, jer se viškovi čuvaju u telesnoj masti za kasniju upotrebu.


Hrana koja sadrži vitamin D3


Nažalost, samo nekoliko namirnica prirodno sadrži vitamin D. Hrana koja daje malu količinu vitamina D, prevashodno u obliku vitamina D3, uključuje goveđu džigericu, sir i žumance. Ostala hrana koja sadrži vitamin D uključuje meso i ulja masne ribe, poput lososa, tune i skuše.


Takođe možete pomoći u ispunjavanju nivoa vitamina D3 iz obogaćene hrane, koja uključuje žitarice, mleko, sok od pomorandže, zamene za puter i jogurt.Dodaci vitamina D3


Mnogi faktori doprinose povećanoj potrebi uzimanja dodataka vitamina D kako biste povećali nivo vitamina D3 - naročito ako imate nedostatak vitamina D. Savet za uzimanje ovih suplemenata je važan ako osoba nema pristup obogaćenim namirnicama; ima tamnu boju kože; uobičajeno koristi kreme za sunčanje; starije osobe; nošenje odeće koja iz kulturnih razloga široko pokriva kožu; biti trudnica; bebe koje doje; biti gojazan ili imati stanje malapsorpcije masti poput celijakije.


Kada birate dodatak ishrani vitamin D, imajte na umu vitamin D3 jer se metabolizuje bolje nego u drugim oblicima vitamina D.


Posavetujte se sa lekarom o lekovima koje trenutno uzimate, radi eventualne interakcije sa vitaminom D. Antikonvulzivi, kortikosteroidi, lekovi za zamenu hormona, antikoagulansi, lekovi za mršavljenje i nekoliko drugih lekova mogu da smanje apsorpciju vitamina D.


Tamara Nikoličić